Gyakori kérdések


A szoba.hu portál használatával kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat az alábbiakban foglaltuk össze.

Ajánlatkérés és szobafoglalás

Hogyan tudok szobát foglalni a szoba.hu portálon?

A kiválasztott szálláshoz vagy akciós ajánlathoz tartozó ajánlatkérés gomb megnyomásával és az űrlap kitöltésével kérhet ajánlatot. Munkatársaink a kért ajánlatot emailben fogják küldeni. Ha az ajánlat elnyerte a tetszését, a kapott emailre válaszolva tudja jelezni foglalási szándékát. Ezután munkatársunk emailben küldi a szobafoglalás visszaigazolását.

Az érkezés előtt mennyi idővel kell lefoglalni a szobát?

Javasoljuk, hogy a szobát minél hamarabb foglalja le, hiszen nem lehet előre megmondani, hogy egy szálláshelyen a szabad szobák mikor fognak elfogyni.

Hogyan válaszoljak az ajánlatra?

Kérjük, hogy válaszát a munkatársunk által küldött emailre válaszolva, a szoba@szoba.hu email címre küldje. A gyorsabb ügyintézés érdekében kérjük, hogy a levelezés előzményeit ne törölje és a levél tárgyát hagyja változatlanul.

Milyen hamar kell válaszolnom az ajánlatra?

Az ajánlatkérés még nem minősül foglalásnak és nem lehet előre megmondani, hogy az adott szálláshelyen a szabad szobák mikor fognak elfogyni. Ha a kapott ajánlat megfelelő, kérjük, a lehető legrövidebb időn belül jelezze munkatársunknak foglalási szándékát a szoba@szoba.hu email címen, máskülönben előfordulhat, hogy a szabad szobák időközben elfogynak. Bizonyos esetekben a szállodák megadják, hogy az ajánlat meddig érvényes, ezt opciós határidőnek hívják.

Mit tegyek, ha nem tetszik az ajánlat?

Abban az esetben is várjuk szíves visszajelzését, ha a kapott ajánlat nem nyerte el a tetszését. Kérjük, jelezze a probléma okát és a szoba.hu portál munkatársai készséggel segítenek az elképzeléseihez legközelebb álló megoldás megtalálásában.

Miért kell megadnom az érkezés és a távozás dátumát?

Egyrészt munkatársaink ellenőrzik, hogy az adott szálláshelyen az adott időpontban van-e szabad szoba. Másrészt a dátumok befolyásolhatják a szobaárat is, hiszen a legtöbb szálláshely árai szezonálisan, de akár napi szinten is eltérőek lehetnek.

Mi történik, ha nincs szabad szoba?

Ha a kiválasztott szálláshelyen az adott időpontban nincs szabad szoba, a szoba.hu portál munkatársai másik időpontot vagy másik hasonló szálláshelyet javasolnak. Ha különböző időpontok is megfelelőek lehetnek, célszerű ezt a megjegyzés rovatban jelezni.

Miért kell megadnom a gyerekek számát és korát?

A legtöbb szálláshely biztosít gyerekkedvezményt, ám ennek mértéke szállodánként változik, illetve a gyerekek életkorától is függ. A szálláshely csak akkor tud megfelelő szobatípust ajánlani és pontos, az adott családra szabott árat kalkulálni, ha ismeri a gyerekek számát és korát.

Költségek

A szoba.hu portál használata ingyenes a számomra?

Igen, az ajánlatkérés és a szobafoglalás egyaránt ingyenes. A meglévő szobafoglalás módosításáért vagy lemondásáért sem számítunk fel semmilyen díjat.

Kedvező szobaárakat tudnak ajánlani?

Szálláshely partnereink általában igen kedvező árakat biztosítanak vendégeink számára. Ha ugyanarra a szálláshelyre, ugyanarra az időpontra, ugyanolyan szolgáltatásra mégis alacsonyabb árat lát máshol, kérjük, jelezze felénk, hogy megvizsgálhassuk az esetet.

A szobaáron felül milyen költségekkel kell még számolni?

A legtöbb szálláshely szobaárai nem tartalmazzák a 18 éven felüli személyek után fizetendő idegenforgalmi adót, amelynek mértéke településenként eltérő. A szálláshelyek egy részénél a gépkocsival érkező vendégeknek parkolási díjat kell fizetniük. Természetesen az árban foglalt szolgáltatásokon felüli helyszíni fogyasztás is külön költséget jelent.

Mit tegyek, ha az ajánlat nem fér bele az utazás költségkeretébe?

Kérjük, jelezze, ha az utazásnak bele kell férnie egy adott költségkeretbe. A szoba.hu portál kínálatában az olcsó turistaszállásoktól az ötcsillagos luxushotelekig minden árkategóriájú szálláslehetőség megtalálható, így munkatársaink minden bizonnyal fognak tudni segíteni a megfelelő ajánlat kiválasztásában.

Fizetés és lemondás

Hogyan kell kifizetni a szobát?

A szoba.hu portálon lefoglalt szobák árát minden esetben közvetlenül a szálláshelynek kell kifizetni. A fizetés általában érkezéskor vagy távozáskor történik a szálláshelyen. Az elfogadott fizetőeszközök köre (készpénz, bankkártya, üdülési csekk, SZÉP kártya stb.) szálláshelyenként eltérő. Kérjük, még a szobafoglalás előtt ellenőrizze az adott szálláshelyen elfogadott fizetési módokat.

Kell előleget fizetni?

Egyes szálláshelyek bizonyos időszakokban előlegfizetéshez köthetik a szobafoglalás elfogadását. Ezt az ajánlatban minden esetben jelezzük. Ilyen esetben a szobafoglalás csak akkor válik véglegessé, ha a szálláshely részére az előleg összege megérkezett.

Mik a lemondási feltételek?

Az egyes szálláshelyek különböző lemondási feltételeket határoznak meg. A lemondási feltételek minden esetben szerepelnek a kiküldött ajánlatban, kérjük, figyelmesen olvassa el azokat. Adott esetben a szálláshely kötbért számolhat fel késedelmes lemondás, vagy lemondás nélküli meg nem érkezés esetén.

Hogyan kell lemondani a foglalást?

A szobafoglalás törlését írásban tudjuk elfogadni. A szoba@szoba.hu email címen kérjük jelezni a lemondást, a név, email cím, a szálláshely és a dátumok megadásával. Csak a szoba.hu portálon keresztül foglalt szobákat tudjuk lemondani.

Mit jelentenek az előrefizetéses árak?

Néhány szálloda akciós árakat biztosít teljes előrefizetés esetére. Ez általában azt jelenti, hogy a szoba teljes árát előre ki kell fizetni banki átutalással, bankkártyával vagy egyéb módon, azzal a feltétellel, hogy a kifizetett összeg nem visszakapható módosítás vagy lemondás esetén.

Ellátások

Mit jelent a félpanziós ellátás?

A félpanziós ellátás reggelit és egy főétkezést, általában vacsorát jelent. Az ilyen ajánlat a főétkezéshez tartozó italfogyasztás árát általában nem tartalmazza.

Mit jelent a teljes panziós ellátás?

A teljes panziós ellátás reggelit, ebédet és vacsorát jelent. Az ilyen ajánlat az ebédhez és vacsorához tartozó italfogyasztás árát általában nem tartalmazza.

Mit jelent az all-inclusive ellátás?

Az all-inclusive ellátás a reggelin, ebéden és vacsorán kívül még további étkezéseket és/vagy meghatározott italok korlátlan fogyasztását is tartalmazza.

A szállodai étkezések legfontosabb tudnivalóit részletesebben is elolvashatja ebben a blogbejegyzésben.

Hétköznap és hétvége

Mit jelent a szállodákban a hétvége?

A szállodai szóhasználatban a péntek és szobat éjszakát nevezik hétvégének.

Mit jelent a szállodákban a hétköznap?

A szállodai szóhasználatban a vasárnap, hétfő, kedd, szerda és csütörtök éjszakát nevezik hétköznapnak.

Szobatípusok

Mit jelent az egyágyas szoba?

Egyes szálláshelyeken vannak kisebb szobák, amelyek csak egy fő számára kényelmesek. De a szálláshelyek többsége kedvezményes árat biztosít egyfős szobahasználatra akkor is, ha az épületben nincs kimondott egyágyas szoba. Ilyen esetekben az egy fő számára kiadott szobát sokszor egyágyas szobának nevezik.

Mit jelent a kétágyas szoba?

A kétágyas szoba kifejezés két fő részére kiadott szobát jelent, függetlenül attól, hogy a szobában 1 kétszemélyes ágy (franciaágy) vagy 2 külön ágy található. Kérjük, foglalásnál minden esetben jelezze, hogy franciaágyas vagy külön ágyas elrendezésű szobát szeretne. A szálláshelyek egy részében az ágyak szét- illetve összetolhatók, így az elrendezés variálható.

Mit jelent a standard, superior, executive stb. szoba?

Ezeknek a jelzőknek a pontos jelentése szállodánként változik. Általában az előbbitől az utóbbi felé haladva egyre nagyobb alapterületű és/vagy gazdagabb felszereltségű szobákat jelentenek. Régebbi épületeknél gyakran a felújított szobákat nevezik superiornak, a felújítás előttieket pedig standardnak.

Mit jelent a junior suite, lakosztály, családi szoba stb.?

Ezeknek a szobatípusoknak a pontos jelentése szállodánként változik. Általában nagyobb alapterületű, akár családok számára is alkalmas, esetenként több légterű szobákat jelentenek.

Mit jelent a stúdió?

Magánszállások vagy apartmanhotelek esetén a stúdió kifejezés az egy légterű lakást jelenti. A nappaliban egy ággyá alakítható kanapé vagy ülőgarnitúra található, és nincs külön hálószoba. A lakásban amerikai konyha vagy konyhasarok található.

Mit jelent az apartman?

Magánszállások vagy apartmanhotelek esetén az apartman kifejezés általában a több légterű lakást jelenti. Itt egy nappali szoba mellett, egy vagy több hálószoba is található. A nappaliban általában kanapé vagy ülőgarnítúra van, a hálószobában pedig ágy. A lakásban hagyományos vagy amerikai konyha található. Szállodák esetében néha konyha nélküli, lakosztály jellegű szobákra is használják az apartman szót.

Bármilyen további kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz a szoba@szoba.hu email címen.