Szállodai étkezések


Közzétéve:
 

Mai blogbejegyzésünkben a szállodai étkezésekkel kapcsolatos főbb fogalmakat, tudnivalókat foglaljuk össze röviden. Fontos kiemelni, hogy ezek a meghatározások csupán tájékoztató jellegűek, az egyes szálláshelyeken eltérő tartalom társulhat ugyanahhoz a fogalomhoz.

bufereggeli

Önellátás

Önellátásnak nevezzük azt, amikor a szálláshely csak a szállást biztosítja és az ár semmilyen étkezést nem tartalmaz. Ebben az esetben a vendégeknek minden étkezést maguknak kell megoldaniuk.

Kontinentális reggeli

Ez a legegyszerűbb reggeli típus, általában kenyér vagy péksütemény, vaj vagy margarin, lekvár, kávé és tea alkotja. Egyszerűbb szálláshelyeken, például turistaszállókon vagy diákszállásokon előre összeállított adagokat adhatnak, szállodák esetében általában tetszőleges mennyiséget lehet fogyasztani.

Bővített kontinentális reggeli

A kontinentális reggelin felül általában még felvágottat és sajtot, esetleg zöldséget is tartalmazhat.

Büféreggeli

Büfé- vagy svédasztalos reggeli esetén a tálalóasztalokon kihelyezett ételekből magunk válogathatjuk össze a reggelinket. Ez korlátlan helyszíni fogyasztást jelent, viszont az étteremből nem szabad ételeket kivinni. Olcsóbb szállodákban az ételválaszték általában a kontinentális vagy a bővített kontinentális reggeli kínálatával egyezik meg. Egy színvonalasabb hotel gazdag büfékínálata viszont ezen felül általában müzlit, gabonapelyheket és meleg ételeket (rántotta, tükörtojás, főtt virsli stb.) is tartalmaz. A büféreggelihez rendszerint kávé, tej, tea, kakaó fogyasztható.

Svédasztalos reggeli

A büféreggeli másik elnevezése.

Menüválasztásos étkezés

Néhányféle előre összeállított kétfogásos vagy háromfogásos étkezésből választhatjuk ki az ebédet vagy vacsorát.

À la carte étkezés

Francia eredetű kifejezés (ejtsd: álákárt), azt jelenti: étlap szerint. Étlapról lehet ételeket, italokat rendelni úgy, ahogy egy étteremben.

Büfévacsora

Büfé- vagy svédasztalos vacsora esetén a tálalóasztalokon kihelyezett ételekből magunk válogathatjuk össze a vacsoránkat. Ez korlátlan helyszíni fogyasztást jelent, viszont az étteremből nem szabad ételeket kivinni. Az ételválaszték széles skálán mozoghat, egy gazdag kínálatú büféasztalon többféle előétel, leves, főétel, desszert stb. található. A büfévacsora ára általában az italfogyasztást nem tartalmazza. Az italokat a felszolgálóktól kell kérni, és azokat fogyasztás szerint számlázza a szálloda.

Svédasztalos vacsora

A büfévacsora másik elnevezése.

Büféebéd

Ebéd, a büfévacsorához hasonlóan.

Svédasztalos ebéd

A büféebéd másik elnevezése.

Főétkezés

Ebéd vagy vacsora.

Kétfogásos étkezés

Általában leves és főétel.

Háromfogásos étkezés

Általában leves, főétel és desszert.

Félpanzió

Reggeli és vacsora. Ha a szállodában egész nap üzemelő étterem van, akkor általában lehet vacsora helyett ebédet kérni, de erről célszerű előzetesen érdeklődni.

Szűkített, félpanziós étlap

Egyes szállodákban a félpanziós vacsorát vagy ebédet egy külön erre a célra összeállított étlapról lehet kiválasztani.

Teljes panzió

Reggeli, ebéd és vacsora. Teljes ellátásnak is hívják.

All-inclusive ellátás

Az all-inclusive ellátás a reggelin, ebéden és vacsorán kívül még további étkezéseket és/vagy meghatározott italok korlátlan fogyasztását is tartalmazza. Sőt, általában a szálláson és az étkezésen kívül még további szolgáltatásokat is magában foglal. A pontos tartalom szállodánként változik, tehát érdemes előzetesen érdeklődni. A blog egy korábbi bejegyzésében már foglalkoztunk néhány belföldi all-inclusive szálloda bemutatásával.

Üdvözlő ital

Egyes szállodai ajánlatok üdvözlő italt (welcome drink) is tartalmaznak, ez esetben a vendégeket érkezéskor egy pohár ital (pl. pezsgő vagy narancslé) fogadja.

Bekészítés

A szállodákban általában lehetőség van extra szolgáltatásként pezsgő, torta, gyümölcskosár stb. bekészítését kérni a szobába. Ha ilyen igény merül fel, előre egyeztetni kell a lehetőségekről és a költségekről.

Minibár

Sok szállodai szobában van minibár, ez egy kis hűtőszekrényt jelent, ami üdítőkkel, alkoholos italokkal és rágcsálnivalókkal van feltöltve. A minibár árlistáját általában a szobában találjuk, és egy erre a célra szolgáló űrlapon kell vezetni a fogyasztást, amit a szálloda hozzáad a számlához.

Szobaszervíz

A legtöbb szállodában lehetőség van ételeket, italokat rendelni a szobába. A szobaszervíznek általában extra költsége van, vagy külön árlap tartozik hozzá.

Hozzászólások

hozzászólás