A Balaton télen


Közzétéve:
 

Arról, hogy milyen varázslatos tud lenni a balatoni nyár, szinte mindenkinek van valamilyen élménye. Még a KFT együttes is megénekelte legendás dalában. Na de mi a helyzet a téllel? Erről sokáig csak a Balaton környékén élők tudtak, de szerencsére az utóbbi években egyre többen vannak, akik felfedezik a téli Balaton szépségeit.

Amint befagy a tó vize, lehet rajta korcsolyázni vagy fakutyázni. Ha megfelelőek a viszonyok, a legtöbb strand megnyitja kapuit a csúszkálók előtt. A korcsolyázás nemcsak sportnak kiváló, de a fagyott Balaton, a téli táj látványa sem utolsó élmény. Egy dologra figyeljünk, csak akkor menjünk a jégre, ha a jég vastagsága megfelelő. Feleslegesen ne kockáztassunk, mindig tájékozódjunk, például a korcsolyázásra kijelölt strandokon.

Korcsolyázás a befagyott Balaton jegén

Ha kifáradtunk a korcsolyázásban, akkor a tó partján forralt borral, meleg teával, sült gesztenyével frissíthetjük fel magunkat. Több Balaton környéki településen rendeznek forralt bor főző versenyt, többek között a Badacsony melletti Badacsonytördemicen is, itt az idén már tizedik alkalommal. A rendezvényt szórakoztató programok, kézművesek és a környékbeli gazdák vására színesíti.

Ha már a téli sportoknál és a Balatonnál tartunk, akkor mindenképpen meg kell említeni az eplényi sípályát. Itt található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú. Itt a kezdőktől a profikig mindenki találhat a képességeinek megfelelő pályát, akár sítalpakon, akár snowboardon, akár szánkón szeret siklani. A hóágyúknak köszönhetően jó minőségű pályák, négyüléses felvonók, éjszakai síelési lehetőség és változatos programok várnak mindenkit. Eplény akkor is jó választás, ha csak egy napunk van síelésre, a hely akár autóval, akár busszal vagy vonattal is könnyen megközelíthető.

Persze a Balaton környéke nemcsak akkor szórakoztató, ha esik a hó. A Balaton-felvidék ebben az időszakban is túrázásra, kirándulásra csábít. Felfedezhetjük fel a Káli-medence apró falvait vagy a Balaton menti városok nevezetességeit. A kirándulást összeköthetjük a környék által kínált programokkal is. A már említett forralt bor főző versenyeken való részvétellel, disznóvágással, fesztiválok, karácsonyi vásárok látogatásával. Aki elég bátor, az benevezhet a hagyományos szilveszteri Malom-tó átúszásra is Tapolcán.

Ha pedig végképp elfáradtunk a friss levegőn és elegünk van a hidegből, a környék wellness szállodáiban kereshetünk menedéket és kikapcsolódást. Kedvcsinálónak álljon itt – a teljesség igénye nélkül – az egész évben nyitva tartó balatoni szállások egy rövid listája.

Télen is nyita tartó balatoni szállodák

Siófok

Balatonkenese

Balatonalmádi

Balatonfüred

Badacsony

Vonyarcvashegy

Keszthely

Fonyód

Balatonszemes

Balatonszárszó

 

Ön járt már a Balatonnál télen?

Hozzászólások

hozzászólás