Észak-magyarországi fürdők


Közzétéve:
 

Cikksorozatunkban régiónként bemutatjuk az ország legismertebb fürdőit. A dél-alföldi fürdők után ma Észak-Magyarország fürdői következnek: Mezőkövesd, Eger, Egerszalók, Demjén és Miskolctapolca.

Zsóry Gyógyfürdő – Mezőkövesd

MezőkövesdA mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő alapítójáról, Szentléleki Zsóry Lajosról kapta a nevét, aki Mezőkövesd főbírája volt. 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajat feltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajat, de 1939. február 25-én 875 m mélységből meleg víz tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 fokos vizet adott. Zsóry Lajos 1940. január 1-től palackozva forgalmazta az ásványvizet, majd júliusban megnyitotta az első fürdőmedencét.

A későbbi vizsgálatok igazolták, hogy a mezőkövesdi Zsóry termálvíz értékes ásványvíz: kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz. Gyógyhatását tekintve nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő, mely a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. A gyógyvíz alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek gyógyítására, kezelésére. Javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

A 11 hektáros gyönyörűen parkosított fürdő 21 medencével rendelkezik. A szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére.

Egri Termál- és Strandfürdő – Eger

EgerEgerben a fürdőkultúra a török hódoltság idejére nyúlik vissza, már a törökök is élvezték az egri gyógyvíz áldásos hatását. A fürdő hét medencéjéből négyet gyógyvízzel töltöttek fel, amiben kétféle minőségű gyógyvíz található. Az egyik a fürdő környékén feltörő langyos vizű forrásokból fakadó, 28-29 fokos radongáztartalmú, a másik pedig 47 fokos kénes kalcium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Ezt a fürdőbe csővezetéken szállítják és 1200-1600 méter mély kutakból nyerik. Az egri gyógyvizek elsősorban a reumás betegségek kezelésére alkalmasak.

Az Egri Termálfürdő a belvárosban, öthektáros területen, gyönyörű környezetben fekszik. A gyógymedencék és a Török Fürdő mellett egy 3 méter mélyre süllyesztett medence, a dögönyöző található, melyben 6 vízkiömlő üzemel 2 méter magasan. A szórakozásról 50 méteres úszómedence, gyermek élmény medence és felnőtt nyitott-fedett élménymedence gondoskodik, ezen kívül a strand területén Wellness Ház is működik. Itt infraszauna, finn szauna, gőzkabin, pezsgőfürdő, masszázs és szolárium várja a vendégeket. A kétkupolás fedett-nyitott élménymedencében 14 féle szórakoztató, vízi rekreációs elem biztosítja a kikapcsolódást: pezsgőfürdő, pezsgőágy, víz alatti masszázs, vízesés.

Gyógy- és Wellness Fürdő – Egerszalók

EgerszalókKőolaj és földgáz után kutatva végeztek fúrásokat Egerszalókon 1961-ben. Helyette azonban termálvizet találtak, és ennek köszönhetően azóta folyik végig a 69 fokos, ásványi anyagokban gazdag hévíz a domboldalon. A lefolyó forró víz 900-1000 négyzetméternyi területen folyamatosan építi a csipkézett, fehér mésztufa képződményeket a belőle kiváló sókkal. Mára már olyan tájképet meghatározó elemmé vált a mésztufa domb, amely egyedülálló Közép-Európában.

A gyógy- és wellnessfürdő 2007 óta fogad vendégeket és kínál páratlan élményt. A víz összetétele alapján a kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvizek csoportjába sorolható, melynek kéntartalma is jelentős. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a kén az ízületi porc fontos alkotóeleme. Hatékonyan alkalmazható mozgásszervi betegségek kezelésére, ortopédiai és gerincsebészeti műtétek után, nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések és pikkelysömör, valamint ekcéma gyógyítására.

Az 1900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet: gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, csúszda, gyerekmedencék biztosítják a kellemes időtöltést. A wellness központban exkluzív szauna világ, kényeztető kádfürdők, különleges masszázsok kínálnak felfrissülést.

Demjén Termál Völgy – Demjén

DemjénA Bükk és a Mátra találkozásánál terül el a demjéni Hegyeskő-völgy, ahol a 690 méterről feltörő gyógyvízre egy a római kor hangulatát idéző fürdő épült néhány éve. Az ott feltörő, több tízezer éves, 68 fokos víz az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a vas és kovasav tartalma. A fürdőkúra alkalmazható sokféle mozgásszervi betegségre: reumatikus megbetegedések, csontritkulás, kopásos gerinc/ízületi megbetegedések, köszvény, sérülések, mozgásszervi műtétek elő- és utókezelésére. Javítja a vérkeringést és a mozgásképességet.

A termálfürdő és aquapark öt különböző hőfokú kültéri, két beltéri gyógyvizes medencével, egy 25 m-es úszómedencével, egy gyermekmedencével, élményelemekkel, nyakrafolyókkal, levegőbuzgárokkal biztosítja a kellemes kikapcsolódást. A hely különlegessége a 2014 tavaszán nyitó barlangfürdő. A 760 m hosszú barlangfürdőhöz csatlakozik a „hegybe süllyesztett” 24 m átmérőjű és 25 m mély csúszda torony, a 133 m hosszú sodrópatak, só barlang, két kupolás római, egy három kupolás török fürdő, skandináv szauna világ valódi, nyáron is üzemelő hó hempergővel. Tíz kezelő szobával, szolárium kupolákkal, gyermek medencékkel, és egy olyan medencével, ami a mozgássérültek igényeit elégítik ki.

Barlangfürdő – Miskolctapolca

MiskolctapolcaA fürdő helyén lévő gyógyforrást már a 16. században is fürdésre és gyógyulásra használták. Miskolctapolcát 1934-ben nyilvánították hivatalos üdülőhellyé, ekkor gyorsultak fel a fürdő körüli munkálatok. A területen fekvő négy barlangban 28 fokos vizet találtak, ami Európában egyedülálló jelenség. A további munkálatok során találnak egy újabb melegvíz-forrást, 31,5 fokos vízzel.

A termálfürdőt 1941-ben nyitották meg, de csak 1959-ben került sor a Tavas-barlang Barlangfürdővé való alakítására. Azóta több ütemben bővítették. 1969-ben megszűnt a forrástérben való fürdés, hogy a források vizét egy száraz kürtőn át juttassák a barlang csempézett fürdőmedencéjébe. Ezzel egy „dögönyözőt” alakítottak ki. Ekkor épült a szabadtéri medence is, a jellegzetes, kagylószerű tetőrésszel. Az 1980-as években új termeket és folyosókat csatolnak a fürdő eredeti területéhez, és melegebb – 34 és 36 fokos – medencéket is kialakítottak.

A Barlangfürdőt 2002-ben nyilvánították gyógyfürdővé, ahol a fürdőzést speciális fényhatások és föld alatti pezsgőfürdők teszik különlegessé. Sziklaalagút vezet a 2 tavi medencéhez, melyek vize ízületi, reumatikus, szív- és érrendszeri betegségekre, a barlang kristálytiszta, páradús levegője pedig a légutakra van jó hatással. Emellett beltéri medencék és szauna park is a vendégek gyógyulását és regenerálódását szolgálja.

Önnek melyik a kedvenc fürdője?

Hozzászólások

hozzászólás