Arborétumok


Közzétéve:
 

Akik érdeklődnek a növények világa iránt, mindenképp látogassanak el egy arborétumba. Ez egyfajta botanikus kert, a fák, cserjék és virágok birodalma. Elbűvölő színek, illatok és nyugodt séták jellemzik ezeket a kerteket. Céljuk az oktatás, a ritka fajok termesztése, kutatása és védelme. Mai cikkünkben hazánk néhány ismert arborétumát mutatjuk be.

Sárvári Arborétum

Sárvári arborétumSárvár központjában, az Őrségi Nemzeti Park szárnyai alatt működik, 9,2 hektáron. Ez az ország egyik legrégebbi arborétuma, mivel már 1546-ban gyümölcsöskertet alapítottak itt. Több tulajdonosa is volt a területnek, de szerencsére mindig voltak, akik életben akarták tartani. A háború után, 1952-ben az Országos Természetvédelmi Tanács kezelésésbe került a terület.

Növényanyaga két részre osztható. Az egyik része egy keményfás ligeterdő, ami a táj eredeti arcát idézi meg. Itt akár 400 éves kocsányos tölgyeket is láthatunk. Ezen a területeten találhatók még magas kőrisek, mezei szilek, cserje- és elegyfajú fák is. A másik rész egy igazi, 200 éve alapított, angolpark mintájára épült arborétum. Sétánk során 200 éves platánokat, fekete fenyőket, tiszafákat, japán akácokat, vasfákat és egy nagy egylevelű magaskőrist is láthatunk.

Link: www.sarvarvaros.hu/sarvari_arboretum

Gödöllői arborétum

Gödöllői arborétum1902-ben jött létre Gödöllő mellett a József Főherceg Liget, a mai arborétum elődje. 190 hektáros területén azzal foglalkoztak, hogy az Alföld fásítására alkalmas fafajokat honosítsanak meg. 1960-tól 110 nyitvatermő, 650 lombos fafaj, illetve alfaj volt az erdős parkban. A fagyűjteményt mai napig kutatási célokra használják, de egy része látogatható a nagyközönség számára is.

Link: www.parkerdo.hu/godolloi_erdeszeti_arboretum

Kecskeméti arborétum

Kecskeméti arborétumAz arborétum területére először 1986-ban telepítettek kísérleti jelleggel növényeket és ezután vált oktatási és madárfigyelési központtá, valamint Kecskemét légfrissítőjévé. A gyűjtemény kitűnő célpont, ha csak sétálni szeretnénk. Különböző ösvényeken járhatunk, mint például a Mediterrán ösvény, a Kelet-Ázsiai ösvény vagy a Színes Lombok útja.

Három fő része van. A véderdősáv 20-80 m széles öv, amely körülöleli a kertet. Az alföldi fafajokat mutatja be, főleg nyárs, tölgy, borókás és fenyves fákkal. Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény, ami 16 hektáros területen mutatja be az Alföld eredeti fáit. A gyűjteményes kerttel pedig az ismeretterjesztést, honosítást és a kertépítési kultúra fellendítését tűzték ki célul. Elsősorban kocsányos tölgyeket, fehér nyárfákat, kőriseket, szileket és juharokat láthatunk ezen a részen.

Link: www.kecskemetiarboretum.hu

Avasi Arborétum

Avasi arborétumMiskolc mellett, az Avas-hegy lejtőin, egy 1,5 hektáros területen helyezkedik el a fenyők paradicsoma. 1986-ban ismeretterjesztési céllal jött létre a park, amelyben könnyen tájékozódhatunk a jelzőtábláknak köszönhetően.

Ez hazánk legnagyobb fenyves gyűjteménye. Hatszáz faj ezer egyedét találhatjuk meg itt, főleg magyar nemesítésűeket. 12 féle cédrus, 36 féle jegenyefenyő, 39 féle lucfenyő, 55 féle tűnyalábos, 9 féle vörösfenyő, 136 féle álciprus, 173 féle boróka, 37 féle tiszafa és 96 féle tuja van az arborétum gyűjteményében. Egy új területen lombos fákat is elkezdtek telepíteni.

Link: www.miskolc.hu/turizmus/latnivalok/egyeb-latnivalok/avasi-arboretum

Folly arborétum – Badacsonyörs, Balaton

Folly arborétumSzáz évvel ezelőtt dr. Folly Gyula hozta létre ezt az arborétumot, a Kisörsi-hegy déli oldalán, a Balaton északi partja közelében. Igazi családi vállalkozás. A család három generációja is gondozta a kertet, ami többnyire fenyőkből áll. Az arborétum legidősebb fái akár 100 évesek, a legfiatalabbak 35 évesek. Találunk itt 130 fenyőfajt, 20 lomblevelű fafajt, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjét. Érdekes módon még lucfenyők is nőnek itt, a számukra kedvezőtlen környezet ellenére.

3 hektárja fontos tájképi, kultúrtörténeti, földtani és botanikai érték. Élvezhetjük a fák látványát és a természet közelségét, valamint a kilátást a Badacsonyra, a borvidékekre és a Szent-Iván kápolnára.

Link: www.follyarboretum.hu

Szarvasi arborétum

Szarvasi arborétumA terület eredetileg olasz családi birtok volt. A Bolza család először csak pár fát telepített a magasabban fekvő területekre, majd később különböző növényritkaságok is követték ezeket. Ma állami gondozásban működik a 82 hektáros, öt különböző fás gyűjteménnyel rendelkező arborétum. Feladata az oktatás, kutatás, közművelődés és termesztés.

A gyűjtemények közül a Pepi-kert, a Mitrowssky-kert és a Konyhakert látogatható. Nem csak a táj miatt érdemes ellátogatnunk ide: 150 féle madárfaj vonul el a lombok közt, de élnek kisebb emlősök is az arborétumban.

Link: www.pepikert.hu

Alcsúti arborétum

Alcsúti arborétum1820-ban József nádor kastélyt építtetett birtokán és 300 növényfélét gyűjtött össze kertjében. A 40 hektáros Alcsúti arborétum ma már az ország egyik legismertebb angolparkja és 540 féle fát mutat be. Olyan egzotikumokat is találhatunk, mint a vasfa, vérbükk és mocsárciprus. Az arborétum továbbá hárs, juhar, tölgy és gesztenye fajokkal is büszkélkedhet. Jelentős tagja a kertnek a 170 éves libanoni cédrusfa. Különösen kora tavasszal érdemes idelátogatnunk, amikor hóvirágok borítják a talajt.

Az építészet rajongói sem fognak unatkozni. Láthatjuk a Pollach Mihály tervei alapján épült klasszicista kastély maradványait, a Storno Ferenc tervei alapján épült istállót és az Ybl Miklós tervei alapján épült pálmaház maradványait. Épségben megmaradtak az angolpark régi épületei: a Medveház, a Gloriette és a Babaház.

Link: www.alcsuti-arboretum.hu

A szoba.hu teljes belföldi szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás