Debrecen, avagy a Kálvinista Róma


Közzétéve:
 

Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, a Tiszántúl gazdasági és kulturális központja, a híres „cívisváros”. Cikkünk bemutatja Debrecen legszebb, legérdekesebb látnivalóit.

A Református nagytemplom

Református NagytemplomNem hiába hívják Debrecent a Kálvinista Rómának, hisz itt található az ország legnagyobb, közel 1500 négyzetméter alapterületű református temploma, amely egyben a Magyarországi Református Egyház jelképe is. A több mint 200 éves épület történelmünk nagy eseményeinek volt helyszíne, például 1849-ben itt kiáltották ki Magyarország függetlenségét. Azóta is itt őrzik Kossuth Lajos székét, amit ma bárki megtekinthet, ha ellátogat a templomba.

Piac utca

Piac utcaA magyar irodalom szerelmesei órákig forgolódhatnak a nagytemplom szomszédságában. A Piac utca 58. falán emléktábla jelzi, hogy egykor itt élt és dolgozott a Ludas Matyi írója, Fazekas Mihály. Néhány épülettel arrébb találjuk meg a Szabó Lőrinc által is versbe foglalt Löfkovits Artur órás és ékszerész egykori üzletének helyét. A 29. szám alatt ma sörözőt találunk, de itt állt az a vendéglő, ahol Krúdy Gyula gyakran megfordult, a Rickl-ház pedig Szabó Magda Régimódi történetének fontos helyszíne. A Megyeháza gyönyörű szecessziós épülete, és a Városháza klasszicista falai tovább emelik az utca fényét.

Aquaticum Mediterrán Élményfürdő

Aquaticum élményfürdőAz élményekben gazdag kikapcsolódásra vágyók mindenképp látogassanak el a Nagyerdő szívébe, az Aquaticum Termál és Wellness Hotel épületébe. A négycsillagos szállodához tartozó élményfürdő trópusi növényzetével, 12 csúszdájával, mászófalaival, barlangfürdőivel, és még számos más izgalmas lehetőséggel nyújt tökéletes nyári hangulatot az év minden napján. A Wellness Sziget kényeztető kezelésekkel, hagyományos és távol-keleti masszázsokkal, míg a termálfürdő gyógyvizű medencékkel és gőzkamrákkal szolgálja a vendégek egészségét és gondtalan pihenését.

Nagyerdő

NagyerdőA Nagyerdő Magyarország első természetvédelmi területe, ám nem csak a kirándulók számára kedvelt úti cél. A Nagyerdei Kultúrpark változatos programokat kínál mindenkinek. Az állatkertben a világ 165 fajának majdnem 1500 példányát csodálhatjuk meg, és egész évben különleges programok keretében tanulhatunk meg többet róluk. Egy kis mediterrán sétány vezet át innen a Vidámparkba, ahol 17 játék, köztük óriáskerék, gyermekvasút, elvarázsolt kastély várja az egész családot.

Zsuzsi vasút

Zsuzsi vasútA forgalmas nagyvárosból az ország legrégibb működő kisvasútja, a Zsuzsi vasút visz egyenesen a környék legszebb természeti tájaira. Olyan állomások várnak az utazókra, mint Erdészlak, ahonnan panoráma út vezet a középkori fancsikai templomromhoz, vagy Hármashegyalja, a vadregényes turistautak és tanösvények kiindulópontja.

Debrecen büszke városa persze számos más látnivalót is rejt. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ az ország második legnagyobb kiállítóhelyeként a legkülönlegesebb gyűjteményekkel várja a látogatókat, míg a Déri Múzeumba a világhírű Munkácsy-trilógia csalogatja a kultúrarajongókat. A Kölcsey Rendezvényközpont Kelet-Magyarország legnagyobb konferencia- és rendezvényhelyszíne. A virágkarnevál minden évben emberek tömegeit vonzza ide, akár az ország másik végéből is. A város tele van izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal, csak legyen elég időnk mindent kiélvezni.

Ön járt mostanában Debrecenben?

A szoba.hu debreceni szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás