Sopron, a leghűségesebb város


Közzétéve:
 

Sopron területét már az őskor óta lakják, a rómaiak korában két fontos útvonal is áthataladt a városon. A 60 ezer lakosú, barokk arculatú város jelentős idegenforgalmi úticél. Mai cikkünkben bemutatjuk, milyen látnivalókat rejt Sopron.

Tűztorony

TűztoronySopron nevét hallva szinte mindenkinek először a Tűztorony jut az eszébe. A monumentális, 58 méter magas torony az ide érkező turisták első számú megállóhelye, hisz árnyékában a város központja, a Fő tér húzódik meg. Az eredeti, középkori bejáraton keresztül jutunk el a közel 200 csigalépcsőhöz, amik egészen a város fölé visznek minket. A panoráma, ami a toronyőrök egykori őrhelyéről tárul a szemünk elé, leírhatatlan.

A Fő tér

Fő térA Fő tér szinte minden szeglete műemlék. A Vármegyeháza, a Patika-ház, a Generális-ház, a Gambrinus-ház és a többi gyönyörű épület között járva megismerkedhetünk a város utánozhatatlan hangulatával. A várostorony árnyékában találjuk a már majdnem 120 éves városházát. Az eklektikus épület a millennium évében, 1896-ban készült el a korábbi városháza helyén. Elődje csaknem 400 évig szolgálta a várost. Szintén a Fő téren áll a város legismertebb temploma, a Kecske-templom. Az 1270-es években kezdték el építeni ferences szerzetesek, és helyszíne volt azóta királyok és királynék koronázásainak, országgyűléseknek is.

Esterházy-paloták

Esterházy palotaA híres nemesi család mindkét soproni palotája különleges élményeket kínál a látogatóknak. Az első épület már a színével is magához ragadja a tekinteteket. A kék falak mögött a Központi Bányászati Múzeum kapott helyet, mely látványosan, működő makettekkel mutatja be a magyar nemesfémbányászat történetét. A zárt udvarról a hangulatos bástyakertbe jutunk, ami nyaranta gyakran helyszíne kosztümös hangversenyeknek. A második épület korábban Joseph Haydn koncertjeinek, ma az Erdészeti Múzeumnak ad otthont.

Lövér kalandpark

lover-kalandpark

Az aktív pihenés kedvelőinek ajánljuk a soproni Lövérek területén felépített kalandparkot. Egy 120 akadályt tartalmazó kötélpálya, csúszópálya, mászófalak, íjászpályák és még rengeteg más szórakozási lehetőség várja az egész családot, külön bébi, gyerek és felnőtt pályákkal. A dombvidék azoknak is kitűnő, akik egy kis túrázásra vágynak. A Lövérek erdeiben 7 tó, 20 patak és több mint 40 forrás található, ami a természetbarátok kedvelt kirándulóhelyévé teszi.

Harrer Csokoládéműhely

Harrer csokoládéműhelyAz osztrák cukrászdinasztia 2009-ben Sopronban nyitotta meg Magyarország első olyan csokoládéműhelyét, amely kóstolókkal is várja a közönséget. A modern épületben régi családi tradíciók szerint, kézzel készítenek minden terméket a táblás csokiktól a bonbonokig. A hét minden napján különleges programok csábítanak az édességek világába, a műhelyhez tartozó cukrászda és kávézó pedig színvonalas kiszolgálást nyújt a vendégeknek.

Taródi-vár

Taródi-várTaródi István 1945-ben kezdte építeni várát saját két kezével, és 2010-ben bekövetkezett haláláig nem is hagyta abba. A középkori lovagvárak mintájára kialakított, 4300 négyzetméteres terület csodálatra méltóan részletes. A vizesárkon felvonóhíd vezet át, a kaputorony tetejére rejtett csigalépcsőn keresztül lehet feljutni, a várudvaron egy 15 méter mély kút tátong, melynek aljából egy titkos alagút indul… A gyerekkori meséinket idéző várban napokig lehet gyönyörködni, így aki teheti, mindenképp látogasson el ide.

Sopron lakosai 1921-ben Magyarországot választották hazájuknak, mi pedig sosem lehetünk elég hálásak nekik, hogy mindaz a szépség, amit ma „A leghűségesebb város” magában rejt, a mi országunkhoz tartozik.

Ön járt mostanában Sopronban?

A szoba.hu soproni szállás kínálata itt találató.

Hozzászólások

hozzászólás