Dunántúli fürdők


Közzétéve:
 

Cikksorozatunkban régiónként bemutatjuk az ország legismertebb fürdőit. A Balaton környéki fürdők után ma a többi dunántúli fürdőt vesszük sorra: Győr, Mosonmagyaróvár, Bükfürdő, Sárvár, Komárom és Harkány következik.

Rába Quelle Fürdő – Győr

GyőrA fürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült a város régi és közkedvelt fürdőjének helyén. A győri termálvíz gyógyító erejét már középkori krónikák is említik. A három, 2000 méter mély termálkútból feltörő, 67 fokos vizet végül 1978-ban minősítették gyógyvízzé. Az alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz jódion-tartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható. Kovasav tartalma is jelentős.

A győri gyógyvíz a kopásos csont- és ízületi betegségekben, illetve a krónikus gyulladásos ízületi és izombántalmakban szenvedőknek hatásos. Az idült gyulladásos nőgyógyászati betegségek, illetve a krónikus hörghuruttal vagy tüdőtágulással küzdők számára is gyógyító hatással bír. Ivókúraként is használható: emésztőszervi megbetegedéseknél vagy csökkent pajzsmirigy-működésnél szintén hatásos.

A termálfürdő négy különböző hőfokú medencéjében fekvőmasszázs, derék- és hátmasszírozó fúvókák segítik az ellazulást. Emellett balneoterápiás és elektorterápiás kezelések, valamint különböző masszázsok és gyógytornák fokozzák a víz jótékony hatását. Természetesen nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem a szórakozást kedvelőket is várja a fürdő: öt élményfürdővel, egy 64 és egy 38 méteres óriás csúszdával.

Bio Flexum Termál Gyógyfürdő – Mosonmagyaróvár

MosonmagyaróvárA fürdő termálvize Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. Sok oldott sót tartalmaz, alkáli-hidrogén-karbonátos és -kloridos hévíz, amely tetemes jodidiont tartalmaz. Az erre épülő gyógykezelések is széleskörűek: szakorvosi rendelő, medencefürdő, szénsavas fürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugár-masszázs, gyógymasszázs, iszappakolás. A gyógyvíz mozgásszervi betegségek esetén fürdőkezelésre, idült légzőszervi bántalmak esetén belégzéses úton, gyomor- és bélbetegségeknél ivókúra formájában ajánlott.

Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum – Bük

BükfürdőA büki gyógyfürdő, ami az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője egy 14 hektáron fekvő igazi fürdőkomplexum. 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel és modern szaunavilággal várja a vendégeket. A gyógyvizes medencék vize 32-38 fokos, a strand- és sportolásra alkalmas medencéké 26-28 fok.

A fürdő egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvize rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés, porckopás, csontritkulás, discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén.

Emellett a gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére. A víz igazi hatását kúraszerű alkalmazás esetén fejti ki, de már rövid idejű gyógyvízben való tartózkodás esetén is hatásos lehet.

Sárvári Gyógyfürdő – Sárvár

SárvárA nemzetközi színvonalú gyógy- és wellness fürdő 55 000 m2 területen több mint 3 400 m2 vízfelülettel, számos gyógyászati és rekreációs szolgáltatással várja a vendégeket. Gyógymedencék, élménymedencék, szaunák, gőz- és aromakabinok széleskörű szolgáltatásokkal várják az idelátogatókat. A gyógyvízzel telt medencék mellett élménymedence és bébi pancsoló is van.

Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43 fokos, 2000 méterről magas sótartalmú 83 fokos gyógyvíz tör fel. A 83 fokos gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében. A 43 fokos alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.

Komáromi Gyógyfürdő – Komárom

KomáromKözel 5 hektáros területen 6 medencével várja vendégeit a Komáromi Gyógyfürdő, ami egy szerencsés véletlennek köszönheti létezését. Így bukkantak ugyanis az 1268 méter mélységben megbújó, 62 Celsius fokos termálvízre a hatvanas évek közepén, amit 1967-ben nyilvánítottak gyógyvízzé. A vendégek kikapcsolódásáról két szabadtéri gyógymedence (32-38 °C), egy beltéri gyógymedence (35-38 °C), jacuzzi (33-35 °C), fedett uszodai medence (25-28 °C), fedett tanmedence (30-33 °C), aromaszaunák, valamint nyáron úszómedence (24-26 °C), élménymedence (25-28 °C) és gyermekmedence (27-30 °C) csúszdával gondoskodik. Emellett elektroterápia, balneoterápia, gyógypakolások és reumatológiai szakrendelők, kezelők várják a látogatókat.

A fürdő gyógyvize gazdag ásványi-anyag tartalmának köszönhetően fürdőkúrára alkalmas: kalcium-magnézium-hidrokarbonátos, kloridos és szulfátos minősített gyógyvíz. Alkalmas degeneratív gerinc és ízületi betegségek, baleseti ortopédiai, traumatológiai, idegsebészeti műtétek rehabilitációja, valamint nem akut gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésére.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő – Harkány

HarkányA Harkányi Gyógy-és Strandfürdő közel 200 éves múltra tekinthet vissza, hiszen már 1823 óta vannak írásos emlékeink a Harkányi gyógyvíz jótékony hatásáról. A ma is népszerű fürdő építését a Batthyány-család kezdte meg még az 1800-as években. Harkány nem csak a mozgásszervi, emésztőrendszeri és bőrproblémákkal küzdőknek ad enyhülést, de szórakozásra, aktív kikapcsolódásra is alkalmas.

A fürdő nemcsak a gyógyvize miatt népszerű, de természeti adottságai is nagyon jók. Kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2100 – 2200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy fürdőkúrának. A felújított gyógyfürdőben egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2 098 m2 vízfelszínnel, 110-153 cm vízmélységgel, 34-38 Celsius víz hőfokkal biztosítja a gyógyulást. A harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 fokos hőmérséklettel tör a felszínre. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonszulfid, ami a bőrön át és belélegezve is aktívan szívódik a szervezetbe.

Ön járt mostanában valamelyik dunántúli fürdőben?

Hozzászólások

hozzászólás