Balaton környéki fürdők


Közzétéve:
 

Manapság már sokan döntenek úgy, hogy a hideg és a téli szürkeség ellen valamelyik fürdőben lazulva védekeznek. Szerencsére Magyarország gazdag jó minőségű termál- és gyógyvizekben. Mindegy, az ország melyik felén lakunk, könnyen találunk a lakóhelyünkhöz közel eső fürdőt vagy wellness központot. A fürdőzés nemcsak a víz jótékony hatása miatt hasznos, de a kikapcsolódásnak ez a formája erősíti az immunrendszerünket is, mindamellett, hogy remek családi program.

Most induló cikksorozatunkban régiónként bemutatjuk az ország legnépszerűbb fürdőit, mai bejegyzésünkben a Balaton környéki fürdőkkel kezdünk: Hévíz, Zalakaros, Kehidakustány és Siófok következik.

Tófürdő – Hévíz

HévízMagyarország legismertebb és egyben legrégebbi gyógyfürdője, a Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál tava. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványianyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 48 órán belül teljesen kicserélődik. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C is lehet. Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatású: karbantartja a fáradt hangszálakat. A hévízi tó jótékony hatását ivókúra keretében is kifejtheti, így a gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére alkalmas.

A tradicionális kezelések mellett a Tófürdő szolgáltatásai között megtalálhatóak a wellness kényeztető, frissítő kezelések is. A Festetics Fürdőház négycsillagos szállodai színvonalnak megfelelő épületében wellness részleg (szauna, gőzfürdő, jégfürdő, sóbarlang, medencék) és terápiás részleg (hidroterápia, masszázs, szépségszalon, iszapkezelők, mozgásterápia) egyaránt helyet kapott. A Terápia Centrumban 9 fedett medence, valamint terápiás kezelések is igénybe vehetők a különféle szakorvosi konzílium mellett.

Gránit Gyógyfürdő – Zalakaros

ZalakarosKőolaj után kutatva 1962-ben találtak rá a 96 fokos, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvízre Zalakaroson. A 2307,5 méterről feltörő víz kiválóan alkalmas krónikus nőgyógyászati megbetegedések, végtagízületek porckopása, elfajulásos elváltozásaik, a gerincízületek porckopásos eltéréseinek, idült gyulladásos ízületi betegségeinek, baleseti, ortopédiai, idegsebészeti, mozgásszervi utókezelésre, valamint a fogágy betegségeinek gyógyítására.

A gyógyfürdő ma gyógycentrum, fedett és nyitott medencék, komplex fürdőkúrák, vízgyógyászati lehetőségek (tangentor, szauna, súlyfürdő, szénsavfürdő), speciális gyógykezelések, masszázslehetőségek és elektromos gyógykezelések mellett szakorvosi vizsgálatra is van lehetőség. A fedett fürdő 2 gyógyvizes ülőfürdővel és 1 termálvizes medencével üzemel és itt található külön szauna blokk is. A fedett gyógycentrumi fürdőcsarnokban három különböző medence van, a kültéri gyógymedence részben fedett.

A strandfürdő több mint 10 hektáros területén minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő medencetípust: gyógy-, termál-, családi-, hullám-, gyermek- és sportmedencék, csúszdák biztosítják az önfeledt szórakozás örömét. A fürdőkomplexumhoz élményfürdő is tartozik. A beltéri élménymedence 10 különböző vízi attrakcióval szórakoztat, innen közvetlenül ki lehet úszni a kültéri élménymedencébe. Emellett van fedett és nyitott pezsgőfürdő, valamint gyermekmedence és mini csúszda is.

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő – Kehidakustány

KehidakustányA Kehida Termál 2400 m2 vízfelülettel, 13 medencével és kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvizzel várja a vendégeket Kehidakustányban. Szabad téren minden évszakban működő gyógyvizes ülőmedence és egy gyógyvizes úszómedence található. A fedett fürdőben, egy üvegfallal elkülönülő teremben, egy súlyfürdős, nyakzuhanyos gyógymedence és egy 34-36 fokos kör ülőmedence található.

A gyógyvíz forráshőmérséklete 49 °C, amely a medencékbe érkezve kellemes 34-36 °C-ra hűl le. A kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos ásványvíz szulfidion tartalma magas (3,3 mg/l), ezért a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Radont nem tartalmaz. Kiválóan alkalmas idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és gyógyítására. A baleseti rehabilitációban fontos szerepet játszhat, mivel a sérülések, törések gyógyulási folyamatát lényegesen felgyorsítja. A fürdőkúrát szakorvosi ellenőrzés mellett fizikoterápiás kezelésekkel, gyógymasszázzsal, gyógytornával lehet kiegészíteni. Az ivókút vizének rendszeres fogyasztása emésztési problémákra javallott.

A fürdőnek, fedett, mediterrán hangulatú, háromszintes élményfürdő része is van. A szokásos élményelemeken túl a fürdő igazi szenzációja a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel.

Galerius Élményfürdő és Wellness Központ – Siófok

SiófokA Galerius római császárról elnevezett, egész évben nyitva tartó, fedett élményfürdő és wellness központ a római fürdők hangulatát idézi. A gyermekeket gyermekmedence vízi játékokkal és játszóház, a nagyobbakat 2 csúszda, a családokat, felnőtteket pedig az élménymedence, a termálmedence, a pihenőszoba és két szaunavilág várja. A wellness kezelések kiváló nyugtató és stresszoldó hatásúak, a különböző rész- és teljes testen végzett relax-, aroma- és vitalizáló masszázsok segítenek ellazulni.

A fürdő 1091 m mélyről feltörő minősített termálvize mozgásszervi problémák, nőgyógyászati és urológiai betegségek, bőrgyógyászati elváltozások gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére ajánlott. Nátrium-klorid tartalmának köszönhetően a kloridos, jodid tartalma miatt a jódos-brómos, és nem utolsó sorban szulfid tartalma miatt a kénes vizek csoportjába sorolható. Gyógyászati hatása akkor érvényesül igazán, ha többször rövidebb ideig tartózkodunk a vízben.

Ön járt mostanában valamelyik Balaton környéki fürdőben?

Hozzászólások

hozzászólás