Eger, a barokk város


Közzétéve:
 

Eger Észak-Magyarország második legnépesebb városa, jelentős oktatási és kulturális központ. Számos világhírű múzeummal és műemlékkel is rendelkezik, melyek közül a legismertebb az egri vár. Eger nevét egy aszteroida és egy marsi kráter is viseli. Mai cikkünkben Eger gyönyörű barokk városának legismertebb nevezetességeit mutatjuk be.

Az egri vár

Egri várA város neve hallatán persze mindenkinek a vár jut először az eszébe. Az Egri csillagok legendás helyszíne viszont nem csak a történelem szerelmeseinek lehet izgalmas. A falak a híres ostrom emlékein kívül sok kiállítást is rejtenek. A Dobó István Vármúzeum belépőjegyének árába beletartozik a gótikus püspöki palotában megtekinthető vártörténeti kiállítás, a Hősök terme, a várbörtön, a Dobó-bástya, és még sok más érdekes állandó és időszaki kiállítás. Külön belépővel a Panoptikum, a modern 3D vármozi és az Éremverde is meglátogatható.

A minaret

Egri minaretAz egykori Oszmán Birodalom legészakibb európai minaretje ma Eger egyik szimbólumának számít. A negyven méter magas torony minden turista számára kötelező látványosság, nem csak több száz éves múltja, de a tetejéről nyíló páratlan kilátás miatt is.

A bazilika

Egri bazilikaA főszékesegyház a város második legnagyobb, ám legmonumentálisabb épülete. A gyönyörű belső tér, a festmények és a híres orgona sok látogatót vonzanak, de bejárata mellett nyílik az ajtaja a „Város a város alatt” kiállítóhelynek is. A 4 kilométer hosszú pincerendszerben egykor az egyház borkészletét őrizték, ma pedig a város történetét mutatják be itt. Az állandó hőmérséklet itt 12 °C, így a legmelegebb nyári napokon is érdemes egy pulóverrel indulni a föld alatti túrára.

Szépasszonyvölgy

SzépasszonyvölgyLegendák és mesék keringenek erről a vidékről, és különleges nevéről, ám a legtöbben mégsem tündéreket keresni jönnek ide. A világ minden tájáról vonz borászokat a „pinceváros”. Az évszázadokkal ezelőtt kőbe vájt pincék ma olyan különlegességeket rejtenek, mint az Egri Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, vagy a híres Bikavér.

A Törökfürdő

TörökfürdőRitkán van lehetőség a kultúrát és a kikapcsolódást összekapcsolni, ám a Törökfürdő szépsége épp ebben rejlik. A különleges hangulatú medencék mellett masszázs és gőzfürdő is a rendelkezésünkre áll, és relaxáció közben gyönyörködhetünk a török kort idéző, gyönyörű belső térben.

Szemfényvesztés Kiállítás

Szemfényvesztés KiállításKicsit elszakadva a város történelmétől, javasoljuk az igen izgalmas Szemfényvesztés Kiállítást. A rendhagyó idegenvezetés során kivételesen nem egy múzeumot járunk végig, hanem egy teljesen új élethelyzetbe csöppenünk, ugyanis a koromsötétben tapogatózva ismerhetjük meg a vakok világát. A séta során megtapasztaljuk, milyen egy lakásban élni, vagy csak egy forgalmas út zebráján átkelni csupán a kiélesedett hallásunk és szaglásunk, valamint a bejáratnál kölcsönbe kapott fehér bot segítségével.

Oldalakon keresztül sorolhatnánk még a város nevezetességeit, és még talán akkor sem érnénk a végére, így inkább azt javasoljuk, látogassanak el Egerbe, de ne csak egyetlen napot szánjanak „Európa barokk gyöngyszemére”.

A szoba.hu egri szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás