Matyó Húsvét Mezőkövesden


Közzétéve:
 

Ha a tavalyi „fehér húsvét” után idén inkább valami hagyományosabb időtöltésre vágyna, induljon el Matyóföldre, hogy igazi, hamisítatlan tavaszköszöntőben lehessen része.

Mezőkövesden a hagyományos sosem jelent egyet az állandóval, vagy az unalmassal. Minden alkalom, amit a matyó fővárosban töltünk, különlegesnek számít, hiszen mindig valami újat és érdekeset ismerhetünk meg az érdekes népszokásokból.

Ha viszont egy évben csak egyszer van alkalmunk erre a kulturális utazásra, azt időzítsük a húsvéti ünnepekre, mert ekkor kaphatjuk meg a legszínesebb képet a matyó hagyományokról. Nincs két egyforma ünnep Matyóföldön, de mint minden alkalommal, ezúttal is számíthatunk a megszokott eseményekre.

Matyó Húsvét MezőkövesdMatyó Húsvét Mezőkövesd

A színpadokon népdalkörök és tánccsoportok fognak fellépni, a gyermekeket pedig bábszínház, és sok izgalmas játék várja majd. Az népi mesterségekről nemcsak tanulhatunk, de a termékeket akár meg is vásárolhatjuk a bolhapiacokon és a vásárokon, sőt a kézműves foglalkozásokon mi magunk is készíthetünk dísztárgyakat. Kicsik és nagyok egyaránt jól fognak szórakozni az írókázás és a hagyományos tojásfestés kitanulása közben.

Persze a sok kiállítás és előadás mellett sem feledkezhetünk el az igazi magyar húsvét lényegéről, a locsolásról, melyet az utóbbi években már traktorról végeznek a legények, de még mindig vödörrel és vízzel.

Matyó Húsvét MezőkövesdMatyó Húsvét Mezőkövesd

Indulóként és nézőként is izgalmakat kínálnak a minden évben megrendezett horgász- és főzőversenyek, melyek egyszerre gasztronómiai élményekkel is gazdagíthatnak minket. De sor kerül még ünnepélyes borszentelésekre, a templomban ünnepi misékre, vacsoraestekre és még sok más különleges programra.

Mezőkövesd talán a legjobb helyszín az országban azoknak, akik a népi kultúra érdekességei iránt érdeklődnek. A matyó hagyományok egészen egyedülállóan maradtak fenn az évszázadok során, így nem csoda, hogy az UNESCO szellemi világörökségei közé sorolják azokat.

A szoba.hu mezőkövesdi szállás kínálatát itt találja.

Hozzászólások

hozzászólás