Mesterségek ünnepe


Közzétéve:
 

2014. augusztus 16. és 20. között, öt napon át vásári forgatag tölti meg a Budavári Palotát a Mesterségek Ünnepén. Mai cikkünk bemutatja, milyen programokat kínál ez az idén már 28 éves hagyományőrző rendezvény.


Közel 60 különböző műhelyt látogathatunk majd végig, hogy megismerkedjünk a legérdekesebb kézműves hagyományokkal. Nemcsak megfigyelhetjük a mestereket munka közben, hanem mi magunk is kipróbálhatjuk a sok szép, régi mesterséget. Kovácsolás, gyertyaöntés, szalmafonás, szappanöntés, fafaragás és még rengeteg más munka fortélyait is kitanulhatjuk.

Mesterségek ÜnnepeMesterségek Ünnepe

Az idei Mesterségek Ünnepének kiemelt témája a fémművesség. Az Oroszlános Udvar most az ezzel foglalkozó kiállításokkal telik majd meg, melyeket szakmai bemutatókkal és filmvetítésekkel színesítenek. Őskohászati, harangöntő, tojáspatkoló műhelyek, kovácsok, fegyverkovácsok munkáját csodálhatjuk, miközben ólomkatona készítésben és éremütésben is tapasztalatokat szerezhetünk.

Mesterségek Ünnepe Mesterségek Ünnepe

A fesztivál különlegessége, hogy mi magunk is az alkalomhoz illő viseletben érkezhetünk, amit egy profi stáb meg is örökít nekünk a Hunyadi Udvarban. De a szép ruhák nem csak díszíthetnek, hiszen az elkészült fotókat zsűri bírálja majd el, és a legszebbeket értékes ajándékokkal jutalmazzák.

Mesterségek ÜnnepeMesterségek Ünnepe

Az esemény vendége ezúttal Törökország lesz, melynek legkiválóbb mesteremberei látogatnak el hozzánk, hogy bemutassák hazájuk legszebb népi motívumaival díszített termékeit. A gyermekeket mindeközben játszóház várja, ahol kosárfonásban, gyöngyfűzésben, zománcozásban, és még rengeteg másban is kipróbálhatják magukat.

Mesterségek ÜnnepeMesterségek Ünnepe

Olyan különleges fellépők teszik majd színesebbé ezt a kavalkádot, mint a Tárkány Művek, a Príma Banda, a CimbaliBand, vagy a Prima Primissima-díjas Bihari János Táncegyüttes. Az öt nap alatt egy pillanatra sem maradunk látnivaló nélkül, erről a szervezők gondoskodnak.

Persze a bemutatók mellett nem maradunk finom ételek és italok nélkül sem. Egy hagyományőrző fesztiválhoz természetesen a tradicionális konyha legízletesebb fogásai járnak, így kóstolhatunk csülköket, saslikokat, kürtőskalácsokat, kolbászokat, szomjunkat pedig házi szörpökkel, sörrel és fröccsel olthatjuk. A házias ízeket akár haza is vihetjük magunkkal mézek, lekvárok és sajtok formájában.

A szoba.hu teljes budapesti szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás