Miskolci kocsonyafesztivál


Közzétéve:
 

Látványos ételbemutatókkal, gazdag kulturális programkínálattal és különleges hangulattal várja az érdeklődőket a XIV. Kocsonyafesztivál 2014. március 7-9. között Miskolcon. A rendezvény az idén új időpontban és új helyszínen várja a látogatókat, mint ahogyan az az elmúlt 13 évben megszokott volt. Ezúttal Miskolctapolcán, az Iglói úton, a Barlangfürdő közelében kerül megrendezésre.

Miskolci kocsonyafesztivál

XIV. Kocsonyafesztivál

A fesztivál idén az öthektáros Fesztiválpark területén, egy autóskempingben, a régi egyetemi és főiskolai találkozók helyszínén kínál színvonalas kikapcsolódást. A hagyományos programok mellett ezúttal is lesznek meglepetések is. A szervezők három szabadtéri színpadon, valamint egy 400 négyzetméteres sátorban és a beltéri helyszíneken 70 kézműves vásározót és 89 vendéglátó kereskedőt, szolgáltatót várnak.

A fellépő együttesek és előadók között olyan nevek és együttesek szerepelnek, mint például Bródy János, a Balkán Fanatik, a Republikból kivált, Cipő örökségét ápoló Tóth Zoltán és együttese, valamint a Dirty Slippers, a Wasabi, Zűrös banda, Fabula Rasa, Komáromi Pisti Live Band, az Old Boys, Müller Péter Sziámi, Ihos József. A fesztivál indításaként március 7-én 15 órakor Kocsis Andrea és Lukács Ádám balettművészek Carl Orff Carmina Burana zenéjére komponált koreográfiával adják elő az Együttműködés, a szabadság tánckompozícióját. Ezen kívül irodalmi programok, kutyaszánhúzó verseny, lovas bemutatók, népi gyermek játszóház, kiállítások, magyar nóta, operett gondoskodik a hamisíthatatlan Kocsonyafesztivál jó hangulatáról.

A hagyományos Kocsonyatőzsde sem marad el, amelyre elsősorban miskolci és Miskolc környéki települések kocsonyakészítői jelentkezhetnek. A szervezők célja, hogy a régió legízesebb, legfinomabb ételei közül választhassanak a látogatók.

A miskolci kocsonya

A miskolci kocsonyát először a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte főleg halból és szárnyasból készült. Ezt később sertéshús váltotta fel, de ma már számtalan formában és ízesítéssel készítik a kocsonyát. A modern időknek megfelelően létezik már vegetáriánus kocsonya is.

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „pislog, mint a miskolci kocsonya”, vagy „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A kocsonya régtől fogva kedvelt étel volt Miskolc környékén és bár a házi készítésű étkek közé tartozott, a vásárok mellett a kocsmákban, vendéglőkben is feltálalták.

Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, a 19. századra tehető. Lényege az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az ételt a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a tányérból egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A közmondás alapjául szolgáló történet híre képeslapok és ajándéktárgyak formájában terjedt el országszerte.

Ön jár már a kocsonyafesztiválon?

A szoba.hu miskolctapolcai szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás