Népszerű kirándulóhelyek


Közzétéve:
 

Lassan, de biztosan közeledik a tavasz. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy kis kirándulás a szabadba. Mozgassuk meg magunkat, nyújtózzunk ki és járjuk be az éledő természetet. Az ország néhány népszerű kirándulóhelyét mutatjuk be mai cikkünkben.

Szalajka-völgy és Fátyol-vízesés – Szilvásvárad

Fátyol-vízesésA Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy legszebb látványossága. Nevét valószínűleg a vízpermet fehérsége miatt vagy a mésztufa csipkéhez hasonló mintájáról kapta. 17 méter hosszan, 18 lépcsőn csobog le a víz. Könnyen megközelíthetjük a vízesést az erdei vasút végállomásától, vagy a Szilvásvárad szélén található parkolóból.

Ha a Fátyol-vízesés felfedezése után maradt erőnk, érdemes a völgy többi részét is bejárnunk. A Bükk-hegység lábánál olyan érdekességeket találhatunk, mint a Szalajka-forrás, az Istállóskői-barlang, az Erdei Múzeum és az Erdei Vasút. Kóstoljuk meg a vidék specialitását, a sült pisztrángot. A városiak számára különleges élmény lehet a fogatozás, ami Szilvásvárad környékét mutatja be.

A völgy infrastruktúrájának kiépítése 2002-ben kezdődött meg, egy uniós pályázat keretein belül. Megújult az erdei kisvasút, felújították az utakat, elsősegély és információs pontokat hoztak létre. Ezeknek köszönhetően a völgy igazi paradicsommá vált a természetet kedvelő kikapcsolódni vágyók számára.

Bükki gejzírek – Lillafüred

Vöröskő-forrásHa kiváncsiak vagyunk a természetes szökőkutakra, mindenképp látogassunk el a Bükkbe. Három forrás a Fekete-leni, Imókő és Vöröskő minden hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzések után feléled. Ilyenkor másfél vagy akár két méter magasra is feltör a víz.

A túraútvonal Lillafüred közeléből indul. A kék jelzést követve eljuthatunk az első forráshoz, de füleljünk, mert a nem könnyű megtalálni a gejzírt. Továbbhaladva a Lök völgyének mentén, elénk tárul a negyven méter magas Imókői sziklafal. A sziklafal tövében, egy barlangból tör elő a víz. Száraz időszakokban a barlang bejárható. Az utolsó forráshoz a Vöröskő-völgyi Tanösvény vezet.

Rám-szakadék – Dunakanyar

Rám-szakadékA túrázók egyik legkedveltebb helye a Rám-szakadék, ahol tanösvénytől függően 7-17 kilométeres utakon vehetünk részt. Két vége között 112 méter a szintkülönbség, amit egyszerű kirándulós felszereléssel is leküzdhetünk. A maximális élményért érdemes lentről felküzdeni magunkat Dobogókőig. A szük völgyeken a vízesések közelében kell felmásznunk több helyen is.

A turistaútvonal 2006-ban lett újjáépítve 4,5 millió forintból. Így pihenők és 200 méternyi korlát teszi biztonságosabbá és élvezetesebbé a sétát. A sziklák között kerecsensólymok, hollók, nyusztok, kék galambok, fekete harkályok és vadmacskák is pihennek. A növények közül a hölgyestike, nagyezerjófű, mérges sás és a tarka nőszirom fordul elő az úton.

Megyer-hegyi tengerszem – Sárospatak

Megyer-hegyi tengerszem2011-ben Magyarország legszebb természeti látványosságának választották. Maga a hegy 324 m magas és a 15. században a malomkő készítés egyik központja volt. Miután a munka leállt 1907-ben, a felgyülemlett fenékvizet vízlevezető vágattal akarták eltávolítani, de a mai napig maradt egy tó a hegyen. Ez a kis tó 1977-ben természetvédelmi terület lett és Tengerszemnek kezdték hívni.

Ha túránk célpontjává tűzzük ki, Sárospatak belvárosától kell indulnunk a Malomkő tanösvényen, amit piros túraútjelzés mutat. A tó mellett meglátogathatjuk a bányászok egykori szállását is, amit a riolittufába vájtak.

Hármashatár-hegy – Budapest

Hármashatár-hegyA Hármashatár-hegy Buda dombos-erdős részének egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Nevét onnan kapta, hogy 1873-ig itt találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút. Maga a hegy 495 méter magas és több túraútvonal is behálózza. Sétálhatunk az Országos Kéktúra útvonalán vagy megkereshetjük az Udvarház Éttermet. Ha megpihenünk az étteremben, az ételek mellett Budapest panorámáját is élvezhetjük. Ha egy kalandosabb útvonal végén akarjuk látni a város szépségét, látogassunk el az Árpád-kilátóba vagy az Erzsébet-kilátóba.

Margitsziget – Budapest

MargitszigetA Margitsziget egy 96 hektáros, csendes park a főváros közepén. A két margitszigeti szállodát, néhány vendéglátóhelyet és sportlétesítményt leszámítva alig vannak rajta épületek és a járműforgalom is szigorúan korlátozott. A futók és kerékpározók, a fiatalok és a családok körében egyaránt kedvelt célpont.

A sok látnivaló közül az egyik legérdekesebb a szökőkút. Minden órában zenei előadást tart az arra járóknak és megtáncoltatja a vizet. Sokaknak ismerős lehet a Centenáriumi Emlékmű, amit a főváros egyesítésének századik évfordulójára emeltek. De találhatunk vadaskertet, sportcentrumot, szabadtéri színpadot és zenés szórakozóhelyeket is a szigeten. Felülhetünk egy bringóhintóra és eltekerhetünk a Domokos rendi kolostor romjaihoz, Szent Margit sírjához, a Víztoronyhoz vagy a premontreiek Szent Mihály templomához.

Ön szeret kirándulni?

A szoba.hu akciós belföldi szállás ajánlatai itt találhatók.

Hozzászólások

hozzászólás