Budapest látnivalói


Közzétéve:
 

Hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk fővárosunk legszebb nevezetességeit, de talán sose jutnánk a végére. Mai cikkünk bemutat néhányat Budapest legfontosabb látnivalói közül.

Az Országház

Külföldön nem csak Budapest, hanem az egész ország szimbólumának számít a Parlament neogótikus épülete. Steindl Imre monumentális műve az Országgyűlés székhelye, kupolatermében őrzik a koronázási jelvényeket. Több száz szobor, freskó és festmény ékesíti kívülről és belülről, az épület a Duna-part talán egyik legszebb dísze. Minden turista első számú célpontja, hiszen szépsége világviszonylatban is egyedülálló.

OrszágházParlament

A Budai Várnegyed

1987 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel a budai vár. A Budavári Siklóval történő feljutást követően egy egész napos program vár ránk, míg végül le nem andalgunk az öreg falak árnyékában. A Halászbástya ma már nemcsak lélegzetelállító panorámával, hanem egy hangulatos, élőzenét és különleges gasztronómiai élményeket kínáló étteremmel is vár minket. A mögötte álló Mátyás-templom minden idelátogató számára kötelező program, akárcsak a néhány éve megnyílt Sziklakórház múzeuma.

Budavári palotaHalászbástya

A Palota szépségével, és izgalmas programjaival egyaránt idevonzza az embereket. Egész évben rendeznek itt olyan népszerű eseményeket, mint a Mesterségek ünnepe, vagy a Borfesztivál. A Magyar Nemzeti Galéria rendszeresen helyszíne a legkülönlegesebb kiállításoknak, az Országos Széchenyi Könyvtárban pedig a kézzel írott kódexektől az e-könyvekig mindent megtalálhatnak az érdeklődők.

A Gellérthegy

Budapest sok pontjáról tisztán látszik a pálmafaágat tartó nőalak, a Szabadság-szobor. A Citadella egykori erődje ma többek között egy éttermet rejt falai között, panoptikuma és érdekes kiállításai kiváló programok lehetnek, ám a legtöbben mégis a fővárosra néző elsőrangú kilátásért sétálnak fel a hegyre. Lábainál meseszerű hangulatot áraszt a nagy vízesés, Szent Gellért fölénk magasodó szobra, és a növényvilággal összhangban álló, középkort idéző kőlépcsők. A Magyarok Nagyasszonya sziklatemplom szintén különleges látványosság, és aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, annak se kell sokat gyalogolnia a világhírű Gellért gyógyfürdőhöz.

CitadellaSzent Gellért szobor

Az Andrássy út

A Belvárost a Városligettel összekötő sugárút 2002-ben lett a világörökség része, hiszen a város szinte egész történelmét képes bemutatni egyetlen séta alatt. A rengeteg képeslapról visszaköszönő Hősök tere élőben még lenyűgözőbb, körülötte megtaláljuk a Szépművészeti Múzeum, és a Műcsarnok gyönyörű épületét, és csak pár lépésre van innen a Vajdahunyad vára.

Hősök tereOperaház

A Belváros felé haladva megtaláljuk a Magyar Állami Operaházat, a Nagymező utcát, amit színházai miatt a „Pesti Broadway”-nak is becéznek, és még sok más történelmi és kulturális helyszínt. Aki igazán át akarja élni a múltszázad eleji város hangulatát, sétáljon le a több mint száz éves Millennium Földalatti Vasúthoz, amely 1896-os indulásakor az első volt az európai kontinensen.

A Margitsziget

Budapestet fürdői és gyógyvizei mellett a természettel való különleges kapcsolata emeli ki a világ többi fővárosának sorából. Csak pár megálló villamossal, és a forgalmas belvárosból máris zöldellő fák közé érhetünk, és ennek egyik legjobb példája a Margitsziget. Kellemes sétákat, piknikeket rendezhetünk az egész szigetet beborító zöld füvön, de sok más módját is megtaláljuk itt a kikapcsolódásnak. A Palatinus strand már 1919 óta várja szórakozni vágyó vendégeit élmény-, strand- és hullámmedencékkel.

MargitszigetPalatinus strand

Évek alatt sem tudnánk felfedezni Budapest minden szépségét, de minden alkalommal, amit látógatóként itt töltünk, megismerhetünk belőle egy újabb darabot.

A szoba.hu budapesti szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás