Panoptikumok


Közzétéve:
 

Vannak múzeumok, ahol fontos történelmi eseményekre emlékeznek. Van, ahol híres személyek tárgyait tekinthetjük meg. A panoptikumokban viszont magukat a híres személyeket állítják ki. Az élethű viaszfigurák egyik legismertebb lakóhelye a londoni Madame Tussaud panoptikuma. Szerencsére nem kell Angliáig mennünk egy ilyen élményért. Mai cikkünkben Magyarország legérdekesebb panoptikumait mutatjuk be.

Egri Csillagok Panoptikum – Eger

Egri csillagok panoptikumAz 1552-es egri ostrom történetét Gárdonyi Géza dolgozta fel 1901-ben megjelent könyvében. A könyv kötelező olvasmány és sokak emlékezetében megmaradt, így egy kis nosztalgiát ígér az egri vár panoptikuma.

Az Egri Csillagok rajongói számára ez a tökéletes múzeum, hiszen a Föld-bástya alsó részében a regény szereplőinek mását tekinthetjük meg. A kiállítás része egy műhelyében dolgozó kovács, Gárdonyi Géza, Cecey Éva, Dobó István, Jumurdzsák, Tinódi Lantos Sebestyén, Szulejmán és Török Bálint viaszmása.

A felnőtt belépő csak 500 forint, de csoportban érkezőknek és diákoknak kedvezményes belépő is váltható.

Történelmi panoptikum és kalózmúzeum – Tihany

Történelmi panoptikum TihanyTihanyban két kiállítás szomszédos egymással. Csupán 400 forintért mindkét világba bepillanthatunk. A történelmi kiállítás hazánk hősei előtt tiszteleg: Géza fejedelmet, Károly Róbertet, Luxemburgi Zsigmondot, Mátyás Királyt, IV. Károlyt és sok más történelmi alakot ismerhetünk meg. Korabeli berendezés és zene fokozza a hangulatot.

A másik oldalon, a kalózok táborában Sir Francis Drake, Anne Bonny és Feketeszakáll áll. Bemutatnak régi érméket, zászlókat és fegyvereket. A történelmi kalózbirodalmakat is megismerhetjük, többek között az ókori égei-tengeri rablókat, a bibliai idők muzulmán tengerészeit és a vikingeket is.

Erotikus és történelmi panoptikum – Keszthely

Történelmi panoptikum KeszthelyKeszthelyen többféle állandó kiállítás is van, amiért érdemes odalátogatni, és két panoptikumba is betekinthetünk. Az egyik az erotikus panoptikum, mely a reneszánsz korszakát idézi meg. Voltaire, Rousseau, La Fontaine és a többi korabeli művész életét ismerhetjük meg. A pikáns részt Boccaccio ledér asszonyai, pár távol-keleti témájú mű és néhány jelenkori botrány emléke alkotja.

Egy múlt századi, összetett pincerendszer mélyén található a történelmi panoptikum, amely kicsik és nagyok számára is háromdimenziós tankönyvet és szórakozást jelent. A népes kiállítás része Árpád fejedelem, Bethlen Gábor, Deák Ferenc, Sissy és még sok legendás történelmi alak.

Szilvásváradi panoptikum – Szilvásvárad

Szilvásváradi panoptikumA Szilvásváradi panoptikum a korai magyar történelemre specializálódott. Csatlakozhatunk a hét vezérhez a vérszerződéskor és Anonymust is megleshetjük, miközben a Gesta Hungarorum sorait írja. Szent István király épp trónján pihen a panoptikumban. Láthatjuk Mátyás királyt is, aki több területet is meghódított és az igazságos néven vonult be a történelembe. Nem szabad kihagynunk Nagy Lajos és Szent Margit viaszfiguráit sem. A belépő felnőttek számára 500 forint és diákoknak 400 forint.

Diósgyőri vár panoptikuma – Miskolc

Diósgyőri vár panoptikumaMiskolcon, a Diósgyőri vár kazamatájában található Közép-Európa legtöbb alakos panoptikuma. Hat életképet ábrázolnak a középkori világból. Az első Diósgyőr egy átlagos napját illusztrálja, 10 viaszfigurával. A második egy lovagi torna, újabb 10 szereplővel. Ezután 14 alakkal a vasárnapi vásárba pillanthatunk be. Magyar György pokoljárásának is emléket állítottak, 14 szoborral. A másik két életkép Kassa címének adományozása és Nagy Lajos, a lovagkirály élete. Ezeket 10, illetve 7 figurával ábrázolják, így a kiállítás összesen 65 művet tartalmaz.

Ars Amandi Panoptikum – Szentendre

Ars amandi panoptikum SzentendreSinkó István és Kalmár István képzőművészek a mítosz és a mágia világába kísérnek minket. 42 tudós, isten, vándor és szerelemre éhes fiatal lakja a panoptikumot. Ez nem csak egy átlagos kiállítás, itt világokat járhatunk be különleges fények és hangok csábításában. Utunkon szép nők, titkos tudományok, a rabszolgasors, hatalmas lakomák, erdei szörnyek és más érdekes lények, helyzetek és jelenetek várnak. Életre kelnek a fák és megmutatják a bennük élő harcost, szeretőt és tudóst. Egy igazán egzotikus és romantikus sétát ígér a panoptikum világa. A neve is árulkodó, az ars amandi szó jelentése: a szerelem művészete.

Sziklakórház Atombunker Múzeum – Budapest

Sziklakórház atombunker múzeumA magyar történelem legfélelmetesebb korszakát keltik életre a Budai vár alatt. A II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború történéseit keltik életre korabeli berendezéssel, gépekkel és viaszfigurákkal. A 10 km-es föld alatti hálózatot már a középkor óta építik és használják. A háború alatt légvédelmi központ, lakossági fedezék és kórház volt. A kiállítás magába foglalja a hely összes szerepét: megismerhetjük mint kórházat, vírus oltóanyagtermelő intézetet és atombunkert is. A teljes 60 perces túra, filmvetítéssel és az összes részleg bejárásával 3600 forintba kerül.

Hozzászólások

hozzászólás