Történelmi borvidékek


Közzétéve:
 

A borászatnak évezredes hagyományai vannak hazánk területén, nem is csoda, hogy ez az egyik legkülönlegesebb ismertetőjegyünk külföldön. Mai cikkünkben Magyarország néhány ismert borvidékét mutatjuk be.

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaj-hegyaljai borvidékMi mással is kezdhetnénk a sort, mint a világörökség részének nyilvánított tokaji történelmi borvidékkel. A világhír felé vezető út már IV. Béla király idején megkezdődött, és az 1600-as évekre már a legnagyobb európai uralkodók asztalán is megtalálhattunk a tokaji aszút. Maga XIV. Lajos nevezte „királyok borának, borok királyának”, és olyan neves művészek kóstolták, mint Mozart vagy Goethe.

Soproni borvidék

Soproni borvidékSopron ősi városának vidékét nem csak a rómaiak, de őket megelőzően már a kelták is szőlőtermesztésre használták. A zöld dombok átélték Magyarország minden viharos évszázadát, és talán éppen ez adja borainak különlegességét. A helyi nevezetesség a kékfrankos, melynek egyenesen fővárosává nevezték ki Sopron városát.

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidékA badacsonyi ürmös egykor a tokaji aszú népszerűségével vetekedett, ma pedig a jellegzetes Szürkebarát teszi híressé a borvidéket. Olyan különlegességek készülnek még Badacsony környékén, mint a Kéknyelű vagy a Chardonnay tradicionális, évszázados módszerekkel vagy éppen a legmodernebb eszközök segítségével.

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidékMár a pannonhalmi apátság alapítólevele is utal a környékbeli szőlőművelésre. A Pannonhalmi borvidéken szinte száz százalékban csak fehérborszőlőket termesztenek, méghozzá első osztályú minőségben.

Egri borvidék

Egri borvidékTöbb, mint ezer éves múltra tekint vissza a borászat Eger környékén. A szépasszonyvölgyi borok jó minőségét ugyanannyira tulajdonítják a különleges pincéknek, mint a jó talajnak, és a szőlőnek. Már önmagában ezt a földalatti világot is érdemes fölfedezni, de borkóstolókkal, és egyéb színes programokkal is várnak minket odalent.

Villányi borvidék

Villányi borvidékMagyarország egyik legfejlettebb bortermő vidékét nem csak kiváló természeti adottságai, de a modern technológiák is segítették ehhez a címhez juttatni. Villány tüzes vörösborai messze földön híresek zamatukról, a várost pedig 1987-óta a Szőlő és Bor városaként is emlegetik.

Balaton-felvidéki borvidék

Balaton-felvidéki borvidékMajdnem az egész balatoni régióra jellemző a kétezer éves római hagyományokat továbbvivő szőlőművelés. Zamatos, illatos borait már a 14. században is szállították külföldre, manapság pedig az ország egyik legnépszerűbb borvidéke. 5200 hektáros területének majdnem teljes egészén első osztályú szőlő terem, a táj élővilágának megőrzéséről pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti park gondoskodik.

Hazánk huszonkét borvidékének mindegyikét érdemes végigjárni, hiszen a bortúrákon, és a kóstolókon túl rengeteg programmal várnak még minket. Történelmi, gasztronómiai és kulturális kirándulásokat tehetünk a régiók felfedezésével együtt, mely nyáron és ősszel is felejthetetlen élményekkel kecsegtet.

Hozzászólások

hozzászólás