Veszprém, a királynék városa


Közzétéve:
 

A hazánkkal szinte egyidős Veszprém városa rengeteg érdekességet rejt a látogatók számára. Mai cikkünk ezek közül mutat be néhányat.

A veszprémi vár

Ha Veszprémbe érkezünk, ne keressünk magas kőfalakat, vagy bástyákat, hiszen a Várhegyen már nem erődöt, hanem gyönyörű, barokk palotákat találhatunk. A fontos egyházi szerep különleges kulturális adottságokkal ruházta fel az egész várost, így Veszprém belvárosának utcáin sétálni felér egy több száz éves időutazással. A lenyűgözően szép érseki palota csak egy, a várnegyedben található számtalan barokk épület közül, amiknek mindegyikét érdemes meglátogatni az ide utazóknak.

veszprémi vár veszprémi vár

Tűztorony

A város jelképének számító Tűztorony egész Veszprémet vigyázza. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környékre, ami annak idején a tűzvédelem miatt kifejezetten fontos is volt. Az egész város történetét érezhetjük itt át, főleg, mikor a toronyból minden egész órában felhangzik egy részlet Csernák Antal zeneszerző Hat magyar tánc című művéből.

veszprémi tűztorony veszprémi tűztorony

Szent Mihály Székesegyház

Magyarország legrégibb székesegyházát nem nehéz megtalálni, hiszen a város legtöbb pontjáról jól látható. Elsőre talán azt se lehet tudni, merre nézzünk a lenyűgöző templomban. Gyönyörűen faragott, Árpád-kori mintákat idéző oszlopfők, szentekről készült festmények és színes üvegablakok varázsolják el az ide érkezőket. A székesegyház ereklyeként őrzi első királynénk, Gizella jobb alkarcsontját, melyet a látogatók is megtekinthetnek.

Szent Mihály Székesegyház Veszprém Szent Mihály Székesegyház Veszprém

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A veszprémi állatkertet az elsők között szokás említeni a hazai vadasparkok között, már csak egészen kiváló fekvése miatt is. Az év minden napján nyitva álló állatkert a csimpánzoktól kezdve a bengáli tigrisekig a legkülönfélébb állatoknak ad otthont. A gyerekeket az állatok megismerése mellett változatos játékok is várják, így a nagycsaládosoknak ez igazán ideális helyszín lehet. Látványetetések, állatsimogatók teszik még érdekesebbé a látogatást. Nyaranta 15-20 gyerek akár egy héten keresztül ismerkedhet a vadaspark életével, hiszen minden évben nyári táborok várják őket.

veszprémi állatkert veszprémi állatkert

Veszprém utcáit járva a történelem minden korszakából találhatunk szép épületeket. A Megyeháza, a több száz éves Margit-romok, a Petőfi Színház mind-mind gyönyörű látványt nyújtanak már kívülről is. Mindenképp meg kell még említenünk a Laczkó Dezső Múzeumot is, ahol több mint 260 ezer műtárgyat, és számtalan egyéb kulturális kincset őriznek. A királynék városa mindenki számára rejt felfedeznivalót, így idén kerüljön fel ez is a nyaralási tervek közé!

A szoba.hu veszprémi szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás