Pécs, a kultúra városa


Közzétéve:
 

Pécs a Dél-Dunántúl legnagyobb városa, jelentős kereskedelmi, oktatási és idegenforgalmi központ. Európa 2010-es kulturális fővárosa megszámlálhatatlan különleges programot kínál mindenkinek. Mai cikkünk Pécs látnivalóit mutatja be.

A pécsi székesegyház

Pécsi székesegyházA dóm építészeti különlegességére talán maga a múltja a legegyszerűbb magyarázat. Az államalapító királyunk idejében alapított székesegyház majdnem ezer év stílusainak jegyeit viseli magán. Közvetlen közelében fekszenek a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák. A világ legjelentősebb Olaszországon kívüli nekropolisza felbecsülhetetlen értékű freskókat és régészeti leleteket mutat be a látogatóknak.

A dzsámi

DzsámiAlig találni olyan képeslapot, ami nem a török kor emlékét őrző Gázi Kászim pasa dzsámiját emeli ki a város nevezetességei közül. A ma Gyertyaszentelő Boldoasszony templomnak nevezett épület valóban az egyik legszembetűnőbb Pécs utcáit járva. Bár ma már katolikus liturgiák színhelye, a felújítások során igyekeztek megtartani az eredeti török kialakítást és díszítéseket.

Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturalis NegyedIzgalmas családi programokat kínál a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt részeként kialakított Zsolnay Kulturális Negyed. A Míves negyed a világhírű Zsolnay család történetével foglalkozik, a Gyermek és Családi negyedben interaktív, tudományos kiállítás és planetárium kapott helyet, míg az Alkotó és az Egyetemi negyed a Zsolnay Fesztivál legizgalmasabb helyszíneiként szolgálnak.

Victor Vasarely Múzeum

Vasarely MúzeumPécs szülöttjei közül az egyik leghíresebb az optikai festészet világhírű képviselője, Vásárhelyi Győző, azaz Victor Vasarely. A művész több festményét is szülővárosának adományozta, melyeket a Káptalan utcában lehet megtekinteni több más híres alkotó művével együtt.

Állatkert

Pécsi ÁllatkertA Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium számos programmal vár minden állatbarátot. Az oroszlánoktól kezdve a kengurukig több száz állat vár itt mindenkit, köztük olyan ritka fajok, mint a világ legkisebb lóféléjnek számító Falabella miniló. Az akvárium-terrárium világviszonylatban is különlegesnek számít, hiszen tíz méterrel a föld alatt vízi állatok százaival ismerkedhetünk meg a természethűen kialakított akváriumokban.

A természetjáróknak, és az aktív pihenés kedvelőinek tudjuk még javasolni a különleges szépségű Tettyei Mésztufa-barlang felfedezését, és az izgalmas Mecsextrém Parkot, ahol kötélpályák, íjászat, gokart és még sok más akadály és szórakozás várja a kalandra vágyókat.

A szoba.hu pécsi szállás kínálata itt található.

Hozzászólások

hozzászólás